Kakmek Spa info @ contact

Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi saya seperti di bawah:-

Mobile Number: 013 698 3686 (Kakmek)

Alamat: No.299, Jalan 10, Taman Jasmin, Kajang, Selangor.

Email: kakmekspa@yahoo.com

Blogger: kakmekurut.blogspot.com

MANFAAT HERBA HUTAN MALAYSIA

KESIHATAN

ARKIB : 31/07/2011Manfaat herba hutan MalaysiaMASYARAKAT dahulu kala sangat bergantung kepada alam semula jadi dalam kehidupan harian mereka. Nenek moyang kita dulu merebus akar tongkat ali untuk menambah tenaga ketika bekerja, mereka memakan ulam-ulaman yang membantu memberi khasiat secara dalaman.
Namun dek kerana arus kemodenan, amalan itu semakin dipinggirkan.
Beliau yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas pameran herba tempatan terbesar Herbal Asia berkata, manfaat herba sepatutnya digunakan sepenuhnya dalam kebanyakan aktiviti harian terutama untuk perubatan dan kecantikan. Tambahan lagi, industri spa yang semakin berkembang hingga ke seluruh pelosok dunia.
Menurutnya, herba atau produk herba banyak digunakan sebagai ubat-ubatan sampingan atau sebagai bahan alternatif untuk meningkatkan kesihatan dan melawan penyakit. Ini dapat dilihat dengan jelas melalui peningkatan dalam jualan produk herba serta kewujudan banyak pusat kesihatan yang menyediakan perubatan tradisional seperti aromaterapi, qi-gong, refleksologi, terapi ozon dan sebagainya.

Diamalkan
‘‘Ubat-ubatan tradisional yang diamalkan oleh orang Melayu dianggarkan melebihi 1,000 jenis tumbuhan. Contohnya termasuklah tongkat ali, kacip fatimah, sirih, misai kucing, lilit memanjat seruntum, daun inai, mengkudu, pegaga, kecubung, hempedu bumi, dukung anak, Cina maki dan sebagainya,’’ kata Safinah.Kesemua jenis tumbuhan dan herba tersebut amat bernilai dan mempunyai khasiat yang tinggi.
Jika masyarakat Arab dan India boleh berbangga dengan herba jintan hitam yang tumbuh di tanah mereka katanya, mengapa tidak kita berbangga dengan produk tempatan yang sebenarnya mampu mengubati 1,001 jenis penyakit.
Malah, di Malaysia sendiri katanya, para penyelidik sudah mengkaji 1,500 jenis pokok dan tumbuhan hutan untuk mengenal pasti kemungkinan nilai perubatan yang ada padanya. Dalam masyarakat Orang Asli dan di kalangan orang Melayu, khasiat tumbuh-tumbuhan hutan yang hidup liar sudah dikenalpasti sejak sekian lama. Apa yang diperlukan adalah memanfaatkannya secara komersial.


‘‘Justeru, potensi sumber asli seperti herba cukup luas dalam memperkenalkan produk-produk alternatif kesihatan dan perubatan,’’ kata Safinah.
Di Amerika Syarikat (AS) sahaja katanya, jutaan ringgit diperuntukkan setiap tahun untuk menghasilkan makanan kesihatan bagi pasaran tempatan dan antarabangsa. Dianggarkan, sebanyak 20 hingga 50 peratus penduduk di negara membangun bergantung kepada perubatan alternatif dan komplimentari berasaskan tumbuhan. Fenomena yang sama juga ditunjukkan oleh negara-negara Asia seperti Jepun, Korea Selatan, India, Indonesia dan juga Malaysia.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula menganggarkan bahawa permintaan global terkini terhadap tumbuh-tumbuhan ubatan sekitar AS$14 bilion setahun dan menjangkakan permintaannya akan terus meningkat menjelang 2050 menjadi AS$5 trilion. Angka ini jelas membuktikan bahawa pasaran herba mempunyai potensi dan peluang yang tinggi untuk berkembang maju.

No comments:

Post a Comment