CUCUR UDANG / PASEMBOR
- BAHAN CUCUR UDANG:
- 150 gm tepung gandum
- 1 cawan tauge
- 1/2 cawan udang geragau/udang popeye kering atau udang basah kecil
- 1/4 yis mauripan - dibancuh dengan sedikit air
- 1/2 s t baking powder
- Air secukupnya
- Garam dan perasa
CARA-CARANYA:
- Satukan kesemua bahan, gaul rata, pastikan adunan tidak terlalu lembek atau terlalu keras, adunan seperti cucur (jemput2), goreng adunan sedikit2 sehingga habis adunan, goreng sehingga garing, angkat dan toskan.
BAHAN-BAHANNYA:
- BAHAN KUAH:
- 250 gm kacang tanah - disangai, dibuang kulit dan ditumbuk
- 750 gm keledek - direbus, dibuang kulit dan dilecek
- 10 s/b serbuk cili atau cili kisar
- 3 biji bawang putih - ditumbuk
- 2 inci halia - ditumbuk
- 100 gm gula pasir
- 300 gm gula merah
- 1/2 mangkuk air asam jawa
- 1/2 botol sos tomato
- 100 gm bijan - disangai tanpa minyak
- Sedikit bawang goreng
- Air secukupnya
- Garam dan perasa
- Bancuhan air tepung jagung (jika kuah cair)
CARA-CARANYA:
- Satukan keledek, pes cili, bawang putih, halia yang telah ditumbuk, air secukupnya, gula pasir dan gula merah, letakkan diatas api yang sederhana sehingga mendidih, masukkan pula air asam jawa, sos tomato, kacang tanah yang telah ditumbuk, bijan, perasa dan garam secukup rasa, gaul rata dan biarkan menggelegak dan kuah pekat, taburkan sedikit bawang goreng, gaul rata dan bolehlah ditutup apinya.
No comments:
Post a Comment