BUAH MANJAKANI DAN KHASIATNYA
- Awet muda - antioksida melambatkan proses penuaan.
- Pencegahan kencing manis - Asid garlic mengatasi kencing manis dan lelah
- Pencegahan barah Payudara dan Rahim - antioksida mampu mencergah barah payudara dan barah rahim.
- Pencergahan bau yang tak diingini - Manjakani dikatakan bersifat astringen, berupaya membasmi bakteria dan kuman yang mencetuskan bau kurang enak pada faraj.
- Mata yang sihat - Astingen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu dimata.
- Rawatan payudara - Oleh kerana manjakani mempunyai sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman manjakani dapat membaiki kekenyalan payudara.
- kulit kering dan berminyak - Astringen dapat mengawal kulit kering dan berminyak.
- Pelbagai khasiat makanan - Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta kharbohidrat dan protien boleh memupuk kesihatan.
- Pemulihan otot dalaman faraj - Tannin mampu menegangkan otot-otot dalam faraj dan sekali gus merapatkan bahagian yang longgar atau kendur.
- Mengawal lendir dan lelehan faraj - stringen berupaya menyerap lendir dan lelehan faraj.
- Mengecutkan tisu-tisu - Astringen dikatakan berupaya mengecutkan tisu-tisu dalam faraj terutamanya selepas bersalin.
- Menegangkan dan mencantikkan kulit - Atringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencergah jerawat.
- Gigi dan tulang - Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
- Mulut - Astringen dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.
- Perawatan kronik ulser - Amalan meminum minuman manjakani boleh merawat kronik ulser.
No comments:
Post a Comment